Sorry, this entry is only available in Naš jezik. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Diseminacija ljudskih prava, odnosno raspršivanje i širenje ideje i koncepta ljudskih prava je jedna od krovnih djelatnosti Banjalučkog centra za ljudska prava.

Kada pričamo o pojmu ljudskih prava, moramo imati na umu da se on odnosi na koncept koji se bazira na ideji da ljudska bića imaju univerzalna prirodna prava nezavisno od pravne jurisdikcije, vlasti u određenoj državi ili drugih faktora kao što su etničko porijeklo, državljanstvo, rasa ili pol. Ljudska prava su zasnovana na urođenom ljudskom dostojanstvu i uvijek zadržavaju svoj univerzalni i neotuđivi karakter. 

Diseminacija ljudskih prava

U cilju boljeg upoznavanja građana sa pojmom ljudskih prava i samim pravima koje posjeduju, Centar organizuje niz aktivnosti kako bi diseminacija ljudskih prava dobila svoj najbolji oblik. Tako se pored edukativnih djelatnosti Centra, Centar bavi i organizovanjem izložbi, priredbi i info tačaka kada su u pitanju ljudska prava. Takođe, Centar redovno kritikuje određene procese u društvu, ukazujući na kršenja ljudskih prava, a takođe učestvuje u obimu u kome je to moguće i u kritici, predlaganju i izradi određenih propisa koji imaju doticaja sa ljudskim pravima. Centar isto tako, izrađuje i prerađuje video klipove i filmove vezane za ljudska prava.

Više o konkretnim primjerima diseminacije ljudskih prava u oviru djelatnosti našeg Centra možete saznati klikom ovdje, kao i na našoj Fejsbuk i Instagram stranici.