Novosti iz Centra

UPR u Ženevi

(Naš jezik) Universal Periodic Review u Ženevi

Sorry, this entry is only available in Naš jezik. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Protekle sedmice naš direktor Dejan Lučka je boravio u Ženevi, kao dio delegacije iz BiH, koja je prisustvovala treninzima iz oblasti ljudskih prava u vezi sa aktivnostima vezanim za Univerzalni periodični pregled (na engleskom: Universal Periodic Review, skraćeno: UPR) i UPR predsesijama, a članovi neformalne koalicije B&H Civil Society Initiative for UPR u okviru koje je sačinjen Izvještaj u sjeni za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u BiH su prezentovali svoje izvještaje.

Univerzalni periodični pregled je jedinstveni mehanizam Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (United Nations Human Rights Council, skraćeno UNHRC) usmjeren ka unapređenju ljudskih prava u državama članicama Ujedinjenih nacija. Putem ovog instrumenta Ujedinjenih nacija periodično se ispituje stanje ljudskih prava u svim državama članicama. Ove godine, u novembru će i Bosna i Hercegovina biti na rasporedu.

Zahvaljujući podršci koju je dala fondacija Fridrih Ebert BiH (Friedrich Ebert Stiftung Bosnien und Herzegowina), a s ciljem promovisanja glasa organizacija civilnog društva u BiH, predstavnici nevladinih organizacija iz cijele BiH imali su priliku da dođu na predsesije, obrate se predstavnicima Misija i iznesu svoje viđenje o stanju ljudskih prava u BiH.

Leave a Reply