Osuda napada na našu saradnicu, pravnicu i aktivistkinju Anu Kotur-Erkić

Ana Kotur-Erkic

Banjalučki centar za ljudska prava oštro osuđuje napad na integritet, ličnost i rad Ane Kotur-Erkić, naše saradnice, pravnice, aktivistkinje za ljudska prava i za prava marginalizovanih i manjinskih grupa od strane narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića.

Ana se više godina usko bavi pravima osoba s invaliditetom i u skladu sa svojim profesionalnim i ljudskim opredjeljenjem na društvenim mrežama reagovala je na izjave poslanika, u kojima vrijeđa osobe s invaliditetom, koristeći termin „posebne potrebe” u Narodnoj skupštini Republike Srpske i konfrontirajući „osobe s posebnim potrebama” normalnim ljudima u gostovanju na TV N1 u emisiji „Novi dan” 23. maja ove godine.

Takođe, poslanik Vukanović je sav njen angažman u tekstu na svom blogu stavio u sjenu insinuacija da je politički mentorisana, politička angažovana i „sluškinja vlasti” u Republici Srpskoj.

Ovim se podstiče govor mržnje prema jednoj višestruko marginalizovanoj ženi, po osnovu pola, invaliditeta, stavova, opredjeljenja i uvjerenja.

Pride, Ana je regovala više puta i aktivno se borila protiv odluka zvaničnih vlasti kada su bila u pitanju kršenja prava osoba sa invaliditetom, odnosno kršenja ljudskih prava. Pored toga, Ana redovno učestvuje u našim aktivnostima, koje su vezane za njeno djelovanje i koje su često usmjerene baš protiv loših postupaka i akata vlasti.

Međutim, kritika usmjerena prema vlastima, ne znači ujedno da će biti odstupanja od kritika prema opoziciji. Ko god ne poštuje standarde ljudskih prava, prema njemu treba da bude makar minimalne reakcije. Postupanje koje nije u skladu s odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i koje narušava dostojanstvo i borbu za ravnopravnost, mora biti kritikovano i na to svi građani i građanke imaju pravo.

Shvatamo da je gospodin Vukanović bio pod verbalnim napadima i uvredama predstavnika vlasti i oštro osuđujemo i takve napade, koji nažalost pokazuju nizan nivo kulture u najvišem predstavničkom tijelu u Srpskoj. Međutim, na takve napade i uvrede se ne smije odgovarati sa uvredama upućenim drugim grupama, a pogotovo ne prema ljudima koji su višetruko marginalizovani u našem društvu.

Dužnost svih narodnih predstavnika je da se bore za osobe sa invaliditetom, a ne da ih vrijeđaju. Pogrdno nazivanje jeste vrijeđanje i ukazivanje na to nije atak na političko mišljenje, nego je to osuda veoma loše primjene termina i vrijeđanja. Opozicija, a pogotovo članovi opozicije koji su plaćeni javnim novcem, odnosno novcem poreskih obveznika Republike Srpske, trebalo bi da se u društvu u kome se na sve strane uskraćuju ljudska prava, bore upravo za njih, a ne da i sami krše ili podstiču kršenje prava.

Nadamo se iskrenom izvinjenju gospodina Nebojše Vukanovića prema Ani i drugim aktivistima za prava osoba sa invaliditetom, bez dodatnog targetiranja i vrijeđanja bilo koje marginalizovane grupe u javnosti i izražavamo solidarnost sa našom koleginicom i zaštitnicom ljudskih prava!