Bivši ministar MUP-a Republike Srpke otvoreno: “Dao bih ostavku da sam Lukač”

Da li se građanima uskraćuju osnovna prava

Prenešene izjave koje je dao zamjenik direktora našeg centra Dragan Todorović u Slobodnoj Bosni

Članak je dostupan na sljedećem linku: Bivši ministar MUP-a Republike Srpke otvoreno: “Dao bih ostavku da sam Lukač”


– Podnio bi ostavku pod takvim pritiskom javnosti da sam na mjestu Dragana Lukača, rekao je večeras bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragomir Jovičić u emisiji Izazovi BN TV.

Odgovarajući na pitanje novinara – da li bi podnio ostavku da je na mjestu Dragana Lukača, Jovičić je odgovorio potvrdno.

“Podnio bi pod pritiskom javnosti ostavku da sam na tom mjestu”, rekao je Jovičić, navodeći da ne bi radio mnoge stvari kako se danas radi u MUP RS.

“Nema vlasti koja ne koristi policiju za svoje interese”, smatra bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i sadašnji profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

“Policija Republike Srpske je naša institucija i svi treba da vodimo računa”, kaže on.

“Hapšenja, saslušavanja, kažnjavanja, zastrašivanja, prijetnje i ucjene. Sistem teroriše građane Srpske, kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković koji je za samo jedan dan čak dva puta bio priveden.

“Došao sam u Policijsku stanicu i pitao otkud ja ovdje, nije bilo odgovora, rekli su mi kasnije da sam tu doveden jer sam oštetio policijski automobil”, objašnjava Stanivuković.

U nizu prijava i privođenja je i novo saslušanje Stanivukovića, koji smatra da je sve počelo nakon afere “pelene”, i poslije curenja snimaka i podataka iz MUP-a Srpske.

Stručna javnost ocjenjuje da je samo u posljednjih godinu dana primjećeno drastično narušavanje povjerenja građana u institucije Republike Srpske, posebno u policiju.

„Ovaj audio-snimka me podsjetio na aferu ‘papak’. Tada je bilo mnogo važnije ko je to snimio, a ne oni koji su trgovali mandatima“, kaže Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava, Banjaluka.

– Nedopustivo je da neko udara policijca, ali je isto tako nedopustivo da policijski službenik udara ženu i da se ne zna da li će cijeli slučaj da dobije epilog, kaže Dragan Todorović, Centar za ljudska prava, Banjaluka

„Niko ko kritikuje rad policije ne kritikuje samu instituciju, ali smo došli u situaciju da, ako izreknete kritiku ministru policije, pretvori se to da ste napali cijeli MUP, time se guši mogućnost za kritiku institucija“, dodaje Todorović.

Ključ problema u Srpskoj jeste da institucije ne rade svoj posao, pa je kao domino efekat nastao niz drugih problema, rekli su učesnici emisije „Izazovi“ BN Televizije.

– Hapšenja građana i nedavna upotreba sile na Trgu Krajine su jasan čin kršenja demokratije i ljudskih prava u Republici Srpskoj. Zastrašivanje i prijetnje građanima Srpske moraju biti zaustavljeni, zaključeno je u emisiji “Izazovi” BN televizije, ali i naglašeno da policija mora da izvršava naređenja koja su u skladu sa zakonom.