Dan borbe protiv rasne diskriminacije

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

Banjalučki centar za ljudska prava, Misija OSCE u Bosni i Hercegovini i Centar za postkonfliktna istraživanja organizuju tematski događaj kojim će 21. marta 2018. godine u Banjaluci biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije
Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

Na ovom događaju, koji će se održati 21. marta 2018. godine (srijeda) u hotelu „Vidović“ u Banjaluci sa početkom od 11 časova, raspravljaće se o tretiranju diskriminacije u našem društvu i o borbi protiv nje.

Događaj je otvoren za sve građane

Događaj je otvoren za sve zainteresovane građane, a posebno za pravnike, politikologe i novinare kao i studente prava, politikologije i novinarstva. Izlagači na ovom seminaru su Miloš Bogičević iz Misije OSCE u BiH, Hajrija Adžamija, stručna savjetnica u Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava i Samantha Owens iz Centra za postkonfliktna istraživanja.

Takođe, na ovom događaju biće prikazan kratki dokumentarni film o borbi protiv diskriminacije (Prelazak granice: herojstvo jednog čovjeka). Ovo je jedinstvena prilika da se, od domaćih i međunarodnih stručnjaka, sazna više o diskriminaciji i kako je prepoznati, ali i više o zakonskim mehanizmima u oblasti zaštite ljudskih prava, te aktuelnim programskim aktivnostima u ovoj oblasti.

Događaj je besplatan za sve zainteresovane i svi građani su dobrodošli na njega. Svi učesnici će dobiti i sertifikat o učešću na događaju.

Video najavu događaja možete pogledati ovdje.

Program (agendu) događaja možete preuzeti ovdje ili je pogledati ispod.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

Banja Luka, Hotel Vidović, 21. mart 2018.

 Moderatorka: Jovana Talić, Banjalučki centar za ljudska prava

Dnevni red

10.30 – 11.00

Registracija učesnika i pozdravne riječi (OSCE, Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava)

11.15 – 11.45

Uloga Misije OSCE u borbi protiv diskriminacije (Miloš Bogičević, Misija OSCE u BiH)

11.45 – 12.15

Uloga Institucije Ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije/Pregled pojava diskriminacije u 2017. godini (Hajrija Adžamija, stručna savjetnica u Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije, Institucija Ombudsmana za ljudska prava)

Pauza za kafu

12.30 – 13.00

Dokumentarac: Prelazak granice: herojstvo jednog čovjeka

13.00 – 13.30

Prezentacija projekta Centra za postkonfliktna istraživanja (Samantha Owens, koordinatorka projekta)

13.30

Posluženje za učesnike skupa