Dan spomenika kod Koalicije Zajedno

Dan spomenika u JajcuDanas je obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina u Jajcu. Naši članovi Tamara Udovčić i Milan Bašić prisustvovali su danas ovom obilježavanju u prelijepom krajiškom gradiću. Događaj je organizovala Koalicija protiv mržnje “Zajedno” iz Jajca.

Tamara i Milan predstavljali su naš Centar i buduću Koaliciju protiv mržnje Banja Luka. Ova Koalicija bi trebalo da se i zvanično oformi 3. maja ove godine. Nju će činiti činiti više organizacija iz banjalučke Krajine. Samo formiranje Koalicije će se raditi u sklopu projekta Supergrađanke/Supergrađani.

Supergrađanke/Supergrađani su predstavnici civilnog društva, lokalnih zajednica, te pojedinci koji rade na sprečavanju incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje. Oni rade i na promociji pozitivnih primjera tolerancije u Bosni i Hercegovini i šire. Misija OSCE-a u BiH podržava formiranje ovih koalicija.

Dan spomenika

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina se slavi u cijelom svijetu 18. aprila. Obilježava se kako bi se uticalo na jačanje svijesti o raznovrsnosti kulturnog nasljeđa. Takođe, ovaj dan se uzima i kao dan kada se moraju izraziti jača nastojanja i izvršiti pritisak na državne vlasti da bi se kulturno nasljeđe zaštitilo i sačuvalo za buduće generacije, te da bi se ukazalo na njegove vrijednosti i ranjivost.

Sam Dan spomenika je bio prilika da se predstavnici nekoliko koalicija protiv mržnje okupe i poslušaju iskustva Koalicije “Prva tolerancija” iz Prijedora.  Buduća koalicija iz Banjaluka i koalicije iz Prijedora, Viteza, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Jajca su u ugodnom druženju razmijenile iskustva i mišljenja o funkcionisanju i budućoj saradnji koalicija. Ova iskustva će svakako našoj budućoj koaliciji poslužiti kao odličan putokaz za rad.

U sklopu oilježavanja Dana spomenika održao se i kratki čas na otvorenome o značaju spomenika kulture. Isto tako, obišli su se spomenici u staroj gradskoj jezgri Jajca. Ti spomenici su i na listi objekata koji će biti nominovani za ulazak na UNESCO listu zaštićenih spomenika.

Produktivan i radan dan je završen sa željom da se koalicije opet skupe na jednom mjestu i da zajedno planiraju nove projekte.