Demokratija u okovima – Orvel kuca na vrata Srpske

Dimna zavjesa za lakse hapssenje...

Izjava koju je dao zamjenik direktora našeg centra Dragan Todorović za dnevne novine EuroBlic

Članak je dostupan na sljedećem linku: Demokratija u okovima – Orvel kuca na vrata Srpske


U proteklih godinu dana doneseno je niz odluka kojima se građanima nešto brani ili uskraćuje, što nas je više nego ikada udaljilo od demokratskog društva kome, navodno, svi težimo.

Ovako Republiku Srpsku, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu vide stručnjaci koji svoje tvrdnje protkrepljuju brojnim primjerima odluka, događaja i poteza nadležnih.

Od zabrane okupljanja na Trgu Krajine, preko moguće zabrane glasanja za pojednice na listama, pa sve do najsvježije vijesti o zabrani fotografisanja policajaca… spisak je, kažu, dug.

Iako BiH teži da postane demoktarska zemlja, mnoge partije u svom nazivu imaju riječ demokratija, vijest da je neko dobio otkaz, jer je na Trgu povikao „Pravda“ pokazuju da smo daleko od toga.

Važno je napomenuti i referendum u Tesliću, kada su demokratiju, odnosno glasačne listiće, čuvali čak specijalci.

Politička analitičarka, Tanja Topić, kao odluku koja će nas udaljiti od demokratije navodi najavu da će liste na izborima biti zatvorene, te da građani neće moći da glasaju za pojedinca već samo za partiju.

– Nama je jedno od velikih dostignuća bilo to što su liste otvorene, jer je to, iz perspektive pojedinca i glasača, bilo veliko demokratsko dostignuće. Po tome se vidi ko se pojavljuje kao kočnica te demokratije i ko želi da nas vrati unazad, a to svakako jesu političke partije – navodi ona.

Kao primjer navodi i Ministarstvo prosvjete i kulture u prošlom mandatu, koje je slalo dopise svim pojedincima i profesorima da ne mogu učestvovati na naučnim skupovima ukoliko ne dobiju odobrenje ministarstva.

– Oni administrativnim mjerama automatski ugrožavaju i uništavaju autonomiju Univerziteta. Ako živimo u demokratskom društvu, akademska zajednica mora biti oslobođena političkog uticaja – tvrdi ona.

Topićeva dalje navodi da je sloboda medija jedan od glavnih odlika demokratije, te da je kod nas i ta sloboda upitna.

– Svaki pritisak na medije pokazuje da se radi o nedemoktarskom društvu. Imali smo dopise određenim institucijama da ne daju izjave pojedinim medijima, kao i zabrane pristupa novinarima u određene institucije… Kap koja je prelila čašu i zaokružila srljanje u nedemokratsko društvo jeste represija koja se tiče ograničavanja slobode kredenja i okupljanja građana – navodi ona.

Demokratiju je otjerao i čitav niz saopštenja i odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, smatra Dragan Todorović iz „Centra za zaštitu ljudskih prava“.

– MUP RS je u posljednjih godinu dana unazadio demokratiju u cijeloj BiH. Odluke u kojima zabranjuju okupljanja do daljnjeg grupi „Prava za Davida“ pokazuju očiglednu diskriminaciju jedne grupe građana – navodi Todorović.

Dodaje da je i Ministarstvo pravde takođe donijelo odluke koje nisu nimalo demokratske.

– Radi se o pripremljenom zakonu koji će tražiti da se oko Ministarstva pravde formira registar nevladinih udruženja kome će oni moraju da prijave sve što će oni raditi. Iako to sada postoji, ministarstvo želi da formira posebna registar, koji će im omogućiti da kontrolišu i da bilo koga etiketiraju kao plaćenika – navodi on.

Todorović naglašava da ovim tempm samo možemo da očekujemo dodatno srozavanje demokratije, te da dio odgovornosti snose i građani koji na to sve nijemo gledaju, motivisani ili ucijenjeni nekim svojim ličnim interesom.

Vukojević: Korak ka totalitarnoj državi

– Demokratsko društvo u teoriji podrazumijeva participaciju građana u društvenim i političkim procesima, ali u praksi je to gotovo nemoguće u društvima u tranziciji kakvo je naše – navodi komunikolog Borislav Vukojević.

Dodaje da u najmanju ruku, demokratsko društvo podrazumijeva transparentnost javne vlasti, zakone koji ne narušavaju slobodu, te participaciju građana na lokalnom nivou.

– Predlaganje zakona kao što je ovaj novi prijedlog izmjena Zakona o javnom redu i miru su korak ka totalitarnoj državi; prijedlozi izmjena zakona kojima se tržnim centrima dozvoljava rad nedjeljom do 22 časa je igranje sa zdravim razumom građana; kada institucije daju građanski novac i to iskorištavaju u svrhu političke promocije – to je sve, ali ne demokratija – objašnjava on, dodajući da je prvi korak ka izgradnji demokratije izgradnja pravne države, jer samo tako svaki građanin može imati ravnopravne uslove.