Dijalog za budućnost

Dijalog za budućnost“Dijalog za budućnost” je projekat koji u Bosni i Hercegovini realizuju zajedno UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvjetu, nauku i kulturu) i UNICEF (Fond Ujedinjenih nacija za djecu), održao se treći krug Foruma mladih. U Hajdučkim Vodama, oazi mira smještenoj između Banjaluke i Teslića, Forum mladih je okupio grupu mladih motivisanih ljudi iz regiona, koji su prepoznati kao nosioci promjena u svojim zajednicama. Tokom trajanja Foruma, učesnici su imali priliku upoznati se, učiti jedni od drugih, razmjenjivati iskustva i razvijati se zajedno tokom dvodnevnog događaja. Radionice su realizovane po UNDP-ovoj metodologiji, a cilj je bio podstaći kreativnost i maksimalno iskoristiti vrijeme koje su učesnici imali na raspolaganju.

Dijalog za budućnost – tok foruma

Prvog dana učesnici su razvijali strategije borbe protiv stereotipa i predrasuda i učili kako prepoznati konflikt, te su upoznati sa različitim načinima rješavanja konflikta. Drugi dan Foruma mladih je bio posvećen razvijanju inicijative u zajednici. Kroz kreativne radionice učesnici su došli do pregršt različitih ideja, a na kraju je odabrano 6 konkretnih detaljnih prijedloga za akcije u mjesnim zajednicama. Jedna od predloženih akcija koja će se implementirati je ideja predstavnika Banjalučkog centra za ljudska prava (BCE) – Aleksandra Čičića, rukovodioca projektnog odjeljenja BCE-a. Radi se o projektu kreativnih radionica u osnovnim školama, koji za cilj ima upoznavanje učenika sa pravima koja im pripadaju po Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali i drugim međunarodnim dokumentima. Bitan aspekt Foruma bilo je i povezivanje mladih, pa je tako ispred BCE-a uspostavljena veza sa organizacijama iz Zenice i Zavidovića s kojima će se, nadamo se, ovaj projekat implementirati.

Projekat „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini“ zajedno sprovode agencije UNDP, UNESCO i UNICEF u saradnji sa Predsjedništvom BIH, a pod vodstvom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija. Ciljevi projekta Dijalog za budućnost su stvaranje prostora za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje razumijevanja u cijeloj zemlji, promovisanje suživota i poštovanje različitosti, povećavanje učešća, svijesti i uticaja mladih u dijalogu o politikama vezanim za pitanja koja utiču na program razvoja i reforme u BiH.

Fotografije sa ovog foruma možete vidjeti u dodatku ili u našoj Galeriji.