Domaći propisi

Domaci propisi - Banjalucki centar za ljudska prava

Na stranici Domaći propisi možete naći spisak propisa koji se tiču zaštite ljudskih prava, a koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Takođe, ovdje možete naći i zakone koji na određeni način imaju doticaj sa ljudskim pravima.

Naš pravni tim skuplja propise, obrađuje ih i klasifikuje u jednoobrazne obrasce, koji se zatim postavljaju na ovu stranicu. Stranica Domaći propisi se konstantno puni sa novitetima u oblasti propisa koji se tiču zaštite ljudskih prava i koji imaju doticaj sa ljudskim pravima, a mjerodavni su za primjenu u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Distriktu Brčko, odnosno na području cijele Bosne i Hercegovine.

Radi lakšeg snalaženja, svi domaći propisi su grupisani u određene grupe. Tako imamo ustavne propise, zakonske propise, podzakonske propise, kao i grupu zakonodonosilačka tijela i propisi koje ona donose (u kojoj su dati linkovi prema najnovijim nacrtima i prijedlozima propisa i prema određenim propisima koji su već doneseni). 

Klikom na plus ispred naziva svakog akta, otvoriće vam se padajući meni. U tom meniju možete pristupiti tom aktu, kao i njegovim izmjenama, protokolima ili amandmanima. Klikom na naziv svakog propisa u padajućem meniju, koji je u plavoj boji, otvara vam se nova stranica na kojoj možete pročitati propis. Domaći propisi na ovoj stranici se mogu pročitati na jeziku/jezicima koji se govore na području Bosne i Hercegovine. Korišćena su ćirilična i latinična pisma, sa ekavskim i ijekavskim izgovorom. U okviru svakog propisa dati su određeni podaci za njega: puno ime, datum donošenja i organ koji ga je donio.

Umnožavanje i nekomercijalna distribucija svih propisa na ovoj stranici je apsolutno dozvoljena i poželjna.

Ustavni propisi:

Ustav Bosne i Hercegovine

Ustav Republike Srpske

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Ostali ustavni propisi su trenutno u pripremi od strane Pravnog odjeljenja Banjalučkog centra za ljudska prava.

Zakonski propisi su trenutno u pripremi od strane Pravnog odjeljenja Banjalučkog centra za ljudska prava.

Podzakonski propisi su trenutno u pripremi od strane Pravnog odjeljenja Banjalučkog centra za ljudska prava.

Zakonodonosilačka tijela i propisi koje ona donose

Usvojeni akti u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Zakoni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Ostali akti u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Propisi Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Propisi Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine