Edukativni video: Izbjeglica ili migrant | Zašto je pravilan naziv bitan?

Edukativni video - Izbjeglica ili migrant (zasto je pravilan naziv bitan)

Zbog rastuće netrepeljivosti koja je usmjerena na izbjeglice, naš Centar je producirao edukativni video pod nazivom „Izbjeglica ili migrant | Zašto je pravilan naziv bitan?“. U prethodnom periodu smo već dva puta izlagali izložbu pod sličnim nazivom. Takođe smo i izdali brošuru koja govori o istoj tematici. Ovaj video dolazi kao logičan slijed napora da se javnosti približi pojam izbjeglice i razlikovanje od pojma migrant.

Edukativni video pokazuje teškoće koje izbjeglice svakodnevno prolaze i koje su prolazile. Video je fokusiran na pravilno nazivanje nekoga „izbjeglicom“ ili „migrantom“, što po datu osobu može izazvati različite pravne posljedice.

Izbjeglica ili migrant?

Izraz „izbjeglica“ je definisan u članu 1. Konvencije o statusu izbjeglica sa Protokolom (1951). Odnosi se na svako lice koje se, bojeći se opravdano da će biti progonjeno zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti nekoj socijalnoj grupi ili svojih političkih mišljenja, nađe izvan zemlje čije državljanstvo ono ima i koje ne želi ili, zbog straha, neće da traži zaštitu te zemlje; ili koje, ako nema državljanstva a nalazi se izvan zemlje u kojoj je imalo svoje stalno mjesto boravka, usljed takvih događaja, ne može ili, zbog straha, ne želi da se u nju vrati.

Riječ „migrant“ se koristi u svim onim slučajevima kada je migracija preduzeta zbog ličnih razloga i „lične udobnosti“ bez nekog spoljnog faktora koji određenu osobu tjera da strahuje za svoj život. Odnosi se na sve one osobe i članove njihovih porodica koji odlaze u drugu državu ili regiju radi poboljšanja socijalnog ili materijalnog stanja i bolje budućnosti svoje porodice.

Zbog pravnih posljednica do kojih dovodi upotreba jednog od termina pravilan naziv je veoma bitan.

Edukativni video – Impressum

Ideja za izradu video je potekla od našeg direktora Dejana Lučke. Tekst potpisuje Dejan Lučka. Dio teksta je preuzet iz Konvencije o statusu izbjeglica sa Protokolom iz 1951. godine. Takođe, par rečenica je preuzeto i iz teksta Adriana Edwardsa pod nazivom UNHCR viewpoint: `Refugee` or `migrant` – Which is right? iz 2015. godine.

Snimci su preuzeti iz filmskih svjedočanstava pod nazivima:

Desperate Journey: Europe's Refugee Crisis, [Human Rights Watch: 2015] i

Hungarian Army Stopped Refugees in Roszke and Horgosz Hungary – Orban Wall, [Tomas Rafa Documentary Film: 2016]

Muzika je djelo Kaia Engela. Numera se zove “Denouement”, a dolazi sa albuma The Run iz 2017. godine.

Edukativni video možete pogledati u nastavku ili u našoj sekciji Video.