Aktivnosti

(Naš jezik) Reakcija organizacija civilnog društva iz Banje Luke na policijsku represiju u Sarajevu

Novinari obezvrijedjeni

Sorry, this entry is only available in Bosnian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su juče lišili slobode Nidžaru Ahmetašević, novinarku i aktivistikinju koja se cijeli svoj profesionalni radni vijek bori za poboljšanje poštovanja ljudskih prava.

Policajci koji su upleteni u ovaj slučaj su postupili izrazito neprofesionalno i nezakonito te su neprimjerenim i nelegitimnim nasiljem lišili Nidžaru slobode. Uz to su koristili pogrdne izraze i vrijeđali je, te su joj ugrozili i zdravlje sa tim što nisu na pravilan način nosili maske za zaštitu od prenošenja koronavirusa. Takođe, Nidžara je pretrpjela i nehuman tretman u samim policijskim prostorijama, pri čemu nisu ispoštovane pravilne zakonske procedure. Dio policijskog postupanja je zabilježen i na video snimku koji je dostupan javnosti.

Jasno je da se u ovom slučaju desilo grubo kršenje prava osobe koja se upravo bori za poštovanje pravâ u svakoj prilici i prema svima. Ovo jasno ukazuje da su policijski organi u Sarajevu usmjereni prema ućutkivanju kritičkih glasova i da se javno i sramotno stavljaju u kolonu onih koji žele da se ljudska prava stave pod cokule milicijskih čizama.

Nažalost, ovo je čest modus ponašanja policijskih organa u BiH, koji umjesto da budu zaštitnici građana, svoj monopol sile okreću upravo protiv onih koje bi trebalo da štite. Policijsko ponašanje sve češće prelazi granicu zakonitog i sve više ide u smjeru ućutkivanja glasa javnosti. Represija se dešava u svim dijelovima BiH, od one usmjerene protiv članova grupe „Pravda za Davida”, preko napada na novinare, migrante i izbjeglice u migrantskim i izbjegličkim kampovima, pa sve do aktivista koji se bore za čiste rijeke i zdravu životnu sredinu.

Mi, organizacije civilnog društva koje rade na zaštiti ljudskih prava i sloboda, osuđujemo ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i pozivamo nadležne institucije da po službenoj dužnosti istraže okolnosti koje ukazuju na nezakonito represivno ponašanje policijskih organa.

Smatramo da je nedopustivo ovakvo ponašanje pripadnika policije prema građanima i ovim putem pozivamo MUP KS da primjereno kazni policajce koji su postupali u ovom slučaju, da se pripadnici MUP-a i sama institucija javno izvine Nidžari i da joj nadoknade štetu koja je nastala.

Takođe, pozivamo i sve ostale organizacije civilnog društva, a pogotovo medijske kuće da reaguju, jer bez solidarnosti teško da možemo ovo društvo učiniti boljim.

 

Organizacije koje potpisuju ovo saopštenje:

Banjalučki centar za ljudska prava

eTrafika.net

Centar za životnu sredinu

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto”