Izložba: Izbjeglica ili migrant (pravilan naziv je bitan)

Banjalucki centar za ljudska prava - opsti foto

Naš centar u saradnji sa Koalicijom protiv mržnje Banja Luka organizuje izložbu „Izbjeglica ili migrant – pravilan naziv je bitan“. Izložba se organizuje povodom obilježavanja Međunarodnog dana izbjeglica. U pitanju je tematska izložba fotografija, tekstova i međunarodnih pravnih akata koji se bave problematikom izbjeglica.

Zbog rastuće netrepeljivosti koja je usmjerena na izbjeglice, izložba pokazuje teškoće koje oni svakodnevno prolaze i koje su prolazili. Takođe, izložba je fokusirana na pravilno nazivanje nekoga „izbjeglicom“ ili „migrantom“, što po datu osobu može izazvati različite pravne posljedice.

Vrijeme trajanja izložbe

Izložba će se održati od 20. do 25. juna 2017. godine u Domu omladine u Banjaluci.

Otvaranje izložbe je u utorak 20.06.2017. godine u 18:00 časova u Domu omladine.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane da nam se pridruže na otvaranju.

Facebook događaj možete vidjeti ovdje.

Ulaz je besplatan.

Izbjeglica ili migrant?

Izraz „izbjeglica“ je definisan u članu 1. Konvencije o statusu izbjeglica sa Protokolom (1951). Odnosi se na svako lice koje se, bojeći se opravdano da će biti progonjeno zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti nekoj socijalnoj grupi ili svojih političkih mišljenja, nađe izvan zemlje čije državljanstvo ono ima i koje ne želi ili, zbog straha, neće da traži zaštitu te zemlje; ili koje, ako nema državljanstva a nalazi se izvan zemlje u kojoj je imalo svoje stalno mjesto boravka, usljed takvih događaja, ne može ili, zbog straha, ne želi da se u nju vrati.

Riječ „migrant“ (prema Međunarodnoj organizaciji za migracije) se koristi u svim onim slučajevima kada je migracija preduzeta zbog ličnih razloga i „lične udobnosti“ bez nekog spoljnog faktora koji određenu osobu tjera da strahuje za svoj život. Odnosi se na sve one osobe i članove njihovih porodica koji odlaze u drugu državu ili regiju radi poboljšanja socijalnog ili materijalnog stanja i bolje budućnosti svoje porodice.

U sklopu izložbe biće djeljena i brošura koja govori o pravnom i faktičkom razlikovanju izbjeglice i migranta.