Izvještaj o slobodi medija

Izvještaj o slobodi medija 2017.Naš direktor Dejan Lučka bio je komentator na predstavljanju izvještaja o slobodi medija u BiH u 2017. godini. Prezentacija se održala u hotelu Bosna u Banjaluci. Izvještaj odnosno istraživanje, povodom 3. maja, Dana slobode medija, provela je Fondacija Fridrih Ebert uz podršku Udruženja BH novinari. U nejmu se pokazalo da građani polako gube poverenje u medije i novinare.

Izvještaj je prezentovala novinarka Milkica Milojević, prvi komentator je bio profesor Mladen Mirosavljević, a drugi naš direktor.

Konstatovano je da građani imaju više povjerenja u vjerske zajednice nego u institucije i medije i da čak 25% građana odobrava napade na novinare.

Izvještaj – komentar Dejana Lučke

Dejan je istakao da bi mediji trebalo da budu čuvari javnog interesa, a da je javni interes interes svih nas, a ne samo pojedinaca koji bi htjeli da se piše onako kako oni hoće. Građani moraju znati da su u ovakvom društvu mediji najbolji čuvari javnog interesa.

Naš direktor je izjavio da je visok stepen povjerenja građana u vjerske zajednice svakako rezultat dugogodišnje religijske indoktrinacije. Ono što je nekad bio Centralni komitet Saveza komunista, danas su dominantne vjerske zajednice. To nije dobar pokazatelj. Države u kojima građani najviše vjeruju njima, a ne institucijama, poput zemalja Južne Amerike, u pravilu su najzaostalije i najnetolerantnije.

Novinari i njihov rad uvijek trebaju biti podložni kritici, debati i argumentovanom raspravljanju. Međutim, nikada i ni u kom obliku ne bi smjeli biti napadnuti zbog onog što pišu. Do napada ne smije doći sviđalo se to pojedincima i određenim grupama ili ne. Zakonski, prava novinara su zaštićena, ali u praksi ona se gotovo svakodnevno krše. to možemo pratiti od tužbi protiv medija koje pokreće država, pa do odnosa određenih struktura prema novinarima, istakao je Dejan.

Dok se konstantnim i kvalitetnim radom ne zadobije i ne učvrsti povjerenje građana u državne institucije kao servise građana i medije kao čuvare javnog interesa, a na napade usmjerene na novinare ne pokaže nulta tolerancija od strane i države i građana, iskreno mislim da ovo područje i naše društvo neće moći napredovati.

Fotografije sa prezentacije možete vidjeti u našoj galeriji.

Video sa prezentacije izvještaja možete vidjeti u dodatku ili u našoj video sekciji.

Više o samoj prezentaciji izvještaja se može pročitati ovdje i ovdje