Konferencija – Demokratska izgradnja i demografska obnova u BiH

Banjalucki centar za ljudska prava - opsti foto

Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka organizuju konferenciju pod nazivom: „Demokratska izgradnja i demografska obnova u BiH”, 19. novembra 2019. godine, sa početkom u 11.00 časova u hotelu „Bosna” u Banjoj Luci. Prisustvo konferenciji je slobodno i besplatno.

Emigracija

Jedan od osnovnih problema sa kojima se danas suočava BiH jeste emigracija, odnosno odlazak velikog broja, naročito mladih ljudi iz zemlje, prevashodno u države Zapadne Evrope. Nakon velikih migracijskih promjena izazvanih ratom u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine, te povremenih post-ratnih perioda intenziviranog odljeva mozgova iz BiH, broj iseljavanja iz BiH je tokom 2016, 2017, 2018. i 2019. godine dostigao velike razmjere.

Prema dostupnim podacima u Migracijskom profilu za BiH procjena ukupnog broja osoba koje žive u iseljeništvu, a koje vode porijeklo iz BiH iznosi najmanje 2 miliona. Oni čine 56,64% u odnosu na 3 531 159 ukupnog stanovništva u BiH. Prema podacima Svjetske banke BiH je sa stopom emigracije od 44.5% znatno ispred Srbije (18%) i Hrvatske (20,9%). Međutim, ono što je posebno alarmantno u cjelokupnoj situaciji jeste to što BiH sve više napuštaju obrazovani mladi ljudi.

Problemi

Kada pričamo o situaciji koja se dešava u cjelokupnoj Bosni i Hercegovini problemi sa kojima se građani svakodnevno suočavaju su višestruki. Među građanima vlada apatija, u samom društvu je primjetan veliki stepen siromaštva i nedostatka osnovnih sredstava za život velikog dijela populacije, institucije nisu funkcionalne, demokratija se ne shvata kao modus „življenja” države, a korupcija, nepotizam i samovlašće, dovode do toga da je ogromna većina građana nezadovoljna životom. Zbog gore nabrojanih, ali i mnogih drugih razloga, demokratski kapaciteti nisu na najbolji način izgrađeni, niti su ideje moderne demokratije našlo plodno tlo u BiH. Usljed ovakvog komplota, došlo se do situacije u kojoj postoji konstantan trend odlaska pojedinaca iz države.

Program konferencije

Na konferenciji će biti održana prezentacija istraživanja, dva izlaganja i jedna panel diskusija o problemima odlaska stanovništva iz BiH te kako zaustaviti trend odlaska i graditi demokratske institucije.

Izlagači na događaju su profesori sa Univerziteta u Banjoj Luci i Zagrebu, a panelisti su mladi političari. Kao učesnici skupa, pored izlagača, pozvani su naučnici, univerzitetski profesori, predstavnici institucija, nezavisni intelektualci i predstavnici akademske zajednice, studenti i novinari.

Program (Agendu) konferencije možete preuzeti ovdje: https://drive.google.com/open?id=1s-IfFE6mzKIyCn8tpXxA7DjDsSdqVoA0 

Video najavu konferencije možete vidjeti ovdje:

SATNICA I AGENDA U OKVIRU PROGRAMA

11.00

Otvaranje konferencije

Uvodni govor:

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava

11.10

PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA O DEMOKRATSKIM PREPREKAMA I DEMOGRAFSKOM ODLIVU IZ BIH

Dejan Lučka, Banjalučki centar za ljudska prava                   

11.30

Pauza

11.40

Izlaganje sa diskusijom:

DEMOKRATIJA I NACIONALIZAM

Davor Boban, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

12.10

Pauza

12.20

Izlaganje sa diskusijom:

DEMOGRAFSKI TRENDOVI U BIH

Draško Marinković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci

12.50

Pauza za kafu

13.00

Panel diskusija:

DA LI SE MOŽE ZAUSTAVITI ISELJAVANJE GRAĐANA  ZAŠTO MLADI NE VIDE SVOJU BUDUĆNOST U BIH

ŠTA URADITI DA SE SITUACIJA POBOLJŠA

 Panelisti:

Jelena Trivić , narodna poslanica – PDP

Denis Šulić, narodni poslanik  – SNSD i predsjednik Mladih socijaldemokrata

Aleksandra Čavić, SDP Banja Luka

Mario Mikulić,  Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Moderator:

Dragan Todorović, Banjalučki centar za ljudska prava

14.00

Ručak

One thought on “Konferencija – Demokratska izgradnja i demografska obnova u BiH

Comments are closed.