Kontroverzno hapšenje izazvalo brojne komentare

Novinari obezvrijedjeni

Prenesena objava našeg direktora Dejana Lučke od strane portala Srpska info

Članak je dostupan na sljedećem linku:    
Reagovala i ambasada Švedske – Kontroverzno hapšenje izazvalo brojne komentare


“Mostar i Banjaluka u užem krugu za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine. Mostar zatrpan smećem, u Banjaluci policija tuče švedske penzionere. Ne konta Evropa toliku konceptualu…”

Ovo je jedan od brojnih gorko satiričnih komentara na društvenim mrežama, u vezi sa sinoćnjim hapšenjem, privođenjem, i kako uhapšeni tvrdi policijskim maltretiranjem, Bruna Batinića (66).

Ovako je situaciju opisao sarajevski novinar i aktivista Almir Panjeta, a žestokih komentara bilo je i od strane zaštitnika ljudskih prava.Skandal je podigao na noge  i region, pa i Švedsku, jer je Batinić državljanin BiH i Švedske. Kako saznaje Srpskainfo, predstavnici Ambasade Švedske u BiH su već intervenisali, a za slučaj su se zainteresovali i švedski mediji i nevladine organizacije.

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka, slučaj je komentarisao drugačijim stilom, ali sa sličnom porukom.

– Sinoćnje privođenje Brune Batinića u centru Banjaluke je još jedan u nizu dokaza koji govore kako policija svjesno krši ljudska prava, uz veoma loš odnos prema građanima – napisao je Lučka na svom FB profilu, pozivajući se na član 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim se zabranjuje tortura. 

Oglasio se i Đorđe Vuković, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka, jedan od rijektih pripadnika akademske zajednice koji javno i jasno iznosi svoje stavove.

“Mogu da razumijem da živim među kukavicama koje se plaše da vjeruju svojim očima, koje strahuju da će ih upotreba mozga uvesti u nevolje, koje suze i jauke čuvaju za trenutak kada će na rad doći oni i njihovi najbliži… Samo, što bi rekao Kant, nemojte da se žalite što vas gaze, kada ste se spustili niže od crva”, napisao je Vuković na svom FB profilu, povodom slučaja Batinić.

Reagovalo je, zajedničkim saopštenjem i šest nevladinih organizacija iz Banjaluke, Prijedora i Sarajeva. Aktivisti su poručili da je slučaj Batinić kulminacija, kako navode, “konstantne policijske represije koja traje od decembra prošle godine”.

Oglasila se i Institucija ombudsmana BiH. Ombudsmani Ljubinko Mitrović, Nives Jukić i Jasminka Džumhur su pozvali MUP RS na profesionalnost i dosljednu primjenu zakona, te poručili da Tužilaštvo i Jedinica za profesionalne standarde MUP RS treba da “u potpunosti istraže pomenuti događaj”.


Originalan članak: