Mediji u regionu – između senzacionalizma i opstanka

Mediji u regionu izmedju senzacionalizma i opstanka

Mediji u regionu izmedju senzacionalizma i opstankaNaš direktor Dejan Lučka bio je komentator na još jednoj konferenciji. Riječ je o događaju pod nazivom: “Mediji u regionu – između senzacionalizma i opstanka”. Ovaj skup su organizovali Fondacija Friedrich Ebert i udruženje BH novinari.

Sama Konferencija je privukla veliki broj novinara i urednika iz BiH i regiona. Podijeljenja je na tri panela:

1. Postčinjenično doba – senzacionalizam ispred argumenata,

2. Mediji pod opsadom politike i oglašivača i

3. Budućnost štampe u regionu.

Mediji u regionu

Na Konferenciji se raspravljalo o novinarstvu u novom dobu senzacionalizma i interneta. Kontatovano je da ozbiljno novinarstvo ne može da se izbori sa senzacionalizmom jer je senzacionalizam u ljudskoj prirodi. Dragoljub Petrović, glavni urednik beogradskog lista “Danas” istakao je da kada novinari pišu nešto razumno, onda ostali kažu da je to dosadno. Međutim, kada se piše o raskalašnim stvarima, onda se postaje ugledan među određenim čitaocima. Petrović je takođe naveo da “ozbiljno novinarstvo u Srbiji postoji u obrisima”.

Đorđe Vuković, sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, rekao je da bi mnogo lakše bilo kada bismo mogli senzacionalizam razabrati od informacija i činjenica. Istakao je da je problem što je banalizacija preplavila sve: politički život, medije i javnu sferu. 

Novinar magazina “Žurnal.info” Avdo Avdić, smatra da se u današnje vrijeme ne može govoriti o nezavisnim medijima, već jedino o nezavisnim novinarima koji rade u pojedinim medijima.

“Oglašivači u ovoj zemlji još nisu shvatili da plaćanjem oglasa ne kupuju novinarsku ljubav i da mi možemo da ih kritikujemo” istakla je Suzana Rađen-Todorović, urednica informativnog programa BN televizije,.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”, osvrnula se na pad tiraža koji dnevni listovi doživljavaju godinama unazad. Takođe pričala je i o budućnosti ove vrste medija. Internet je u mnogome promijenio novinarstvo i zato se uvijek mora ići u korak sa vremenom.

Veljko Lalić, direktor i glavni i odgovorni urednik magazina “Nedeljnik”, istakao je kako smatra da je period urušavanja medija iza nas, te da novinarstvo doživljava novu renesansu u novom dobu.

Naš dirketor je komentarisao izlaganja panelista. Između ostalog istakao je značaj člana 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i to koliko je ona značajna za novinare. Takođe, pričao je o određenim slučajevima Evropskog suda za ljudska prava iz vuzure događaja koji su spominjali panelisti.