Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dan borbe protiv nasilja nad ženamaMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je obilježen u našoj Banjaluci. Predstavnici Banjalučkog centra za ljudska prava, Aleksandar Čičić i Milan Bašić su danas ispred našeg centra dali podršku naporima Fondacije Udruženih žena iz Banjaluke, da se glas žena u Banjaluci čuje i da niti jedna žena nikada ne bude nevidljiva.

Nažalost, nasilje nad ženama i djevojčicama je sveprisutno i svakim danom na hiljade pripadnica ženskog pola trpi različite oblike maltretiranja zbog najrazličitijih razloga. Situacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini uopšte nije svijetla i postala je svakodnevica da u crnim rubrikama čitamo o nasilju nad suprugama, majkama, kćerima, djevojkama… Banjalučki centar za ljudska prava u potpunosti se zalaže za prestanak torture i maltretiranja žena, i zato smo i dali svoju podršku naporima Fondacije Udružene žene u ovoj akciji.

Fondacija Udruženih žena je u 12:00 časova organizovala uličnu akciju na trgu Krajine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Članice tima Udruženih žena su podjelom letaka i razgovorom informisali građanke i građane Banjaluke o prepoznavanju nasilja u porodici i drugih oblika nasilja protiv žena i procedurama zaštite od strane lokalnih institucija.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama – porijeklo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija 17. decembra 1999. godine, a obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. novembra 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno, preko neposrednih egzekutora, ubio diktator Rafael Trujilo. Aktivistice i aktivisti protiv nasilja u porodici ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. Na ovaj datum se u cijelom svijetu podiže svijest o tome da su žene na svim meridijanima svakodnevno žrtve nasilja u porodici, silovanja i raznih drugih oblika nasilničkog ponašanja.

Deklaraciju o uklanjanju nasilja nad ženama, koja je usvojena 20. decembra 1993. godine, možete pogledati na sljedećem linku:

Deklaracija o uklanjanju nasilja nad ženama

Fotografije sa ovog treninga možete vidjeti u dodatku ili u našoj Galeriji.