Ministarstvo prosvete Srpske u lovu na veštice u školama i vrtićima

Ministarstvo prosvete Srpske u lovu na veštice u školama i vrtićima

 


Izjava koju je naš direktor Dejan Lučka dao za Dnevne novine Blic

Članak je dostupan na sljedećem linku:  Zabrana – Ministarstvo prosvete Srpske u lovu na veštice u školama i vrtićima


Maskenbali, koji su povodom popularnog američkog praznika “Noć veštica” organizovani u sklopu nastave engleskog, od ove jeseni su zabranjeni u Republici Srpskoj.

Dok su univerzitetski amfiteatri prazni, a seoske škole širom Srpske se urušavaju ili zatvaraju, Ministarstvo prosvete RS, očigledno, ima preča posla.

Uoči početka školske godine školama i vrtićima poslali su raspis u kome poručuju da je odzvonilo priredbama povodom “Helouvina” (Halloween), praznika poznatijeg kao Noć veštica, koji je za decu u SAD, Kanadi i još nekim zemljama engleskog govornog područja već generacijama deo odrastanja.

Ovaj praznik, tokom kojeg se deca maskiraju i u izdubljene bundeve stavljaju sveće, prepadaju jedni druge i traže slatkiše, po Ministarstvu je problematičan, jer “nije propisan Zakonom o praznicma RS” i, kako oni ocenjuju, nije u skladu sa razvojem slobode, demokratije i tolerancije, niti je “u duhu sa tradicijom našeg naroda”.

Sedam potpisnika

Ministarstvo je ovako postupilo na zahtev 7 nevladinih organizacija, koje same sebe karakterišu kao tradicionalističke i posvećene “porodičnom i verskom identitetu”, mada su neke od njih u delu javnosti prepoznate kao desničarske.

Zahtev su poslali Društvo prijatelja manastira Hilandar, Udruženje višečlanih porodica „Četiri plus“, Kolo srpskih sestara, Srbski narodni pokret „Izbor je naš“, Balkanološki istraživački centar, Krajiški kulturni klub „Sveti Sava“ i Srbsko sabranje „Baštionik“.

Predrag Adamović, predsednik „Baštionika“, koje je pokrenulo “hajku na veštice”, zadovoljan je odlukom Ministarstva, ali je najavio da će uskoro upriličiti konferenciju za štampu, kako bi se javnost dodatno upozorila na pogubnost ovog “satanističkog” praznika i kako „ne bi nekom palo na pamet“ da kod kuće ili u komšiluku buši bundeve i pravi maškare.

Jovan Radovanović, predsednik Udruženja višečlanih porodica „Četiri plus“, tvrdi da je “samo podržao” zahtev “Baštionika”, ali i on pozdravlja zabranu.

Šta će nam tuđi praznici, kad imamo svoje – kaže Radovanović.

Paganski kult smrti

Tradicionalisti tvrde da Noć veštica “slavi paganski kult smrti” i mališane, pod plaštom “bezazlene dečje igre maskenbala i kolačića” vodi ka “sektaštvu i satanizmu” s ciljem da ih, kako navode, “od najranijeg doba naviknu na zlo“.

Ne dozvolite da pomodarstvo i udvorištvo tuđim paganskim običajima uvode u naš vaspitno-obrazovni sistem neprimerene i po mentalno zdravlje dece štetne sadržaje – zavapili su tradicionalisti.

Ksenofobija

Pobornici otvorenosti, tolerancije i slobode ocenjuju, međutim, da je porazno što su prosvetne vlasti popustili pred ovako “ksenofobnim i paranoičnim zahtevima desničara”.

U Banjalučkom Centru za ljudska prava ističu da bi pozivanje na Zakon o praznicima RS imalo smisla kada bi neko pokušao da 31. oktobra, kada se slavi pomenuti strani praznik, zatvori škole i uvede neradni dan, ali zabranjivati dečje priredbe je krajnje neprimereno.

Dodaju da i u pravoslavnoj tradiciji ima tragova paganskih običaja, pa ipak niko od toga ne pravi problem.

Lučka: Država ubija kreativnost

Stalno se priča da se deca moraju zainteresovati za školu interaktivnim, kreativnim i zabavnim pristupom učenju, a kada takav pristup imate, država ga izbaci iz nastave – kaže direktor Banjalučkog centra za ljudska para Dejan Lučka.

Dodaje da decu treba od malih nogu učiti toleranciji i poštovanju različitosti, a Noć veštica je, kao jedan od najznačajnijih praznika na engleskom govornom području, dobra prilika za to.

Kakvu štetu deci može naneti kostimirana zabava na času engleskog – pita se Lučka.

Zabranom grade toleranciju

Ministarstvo je o zahtevu tradicionalista zatražilo mišljenje Republičkog pedagoškog zavoda “kao stručne institucije” i na osnovu njega zabranilo “Noć veštica”, i to s vrlo nemuštim obrazloženjem.

Imajući u vidu da su ciljevi obrazovanja poštivanje prava dece, te razvijanje sposobnosti za život u demokratski uređenom društvu, kao i razumevanje i negovanje sistema vrednosti, koji je zasnovan na tolerantnosti, Ministarstvo ceni da obeležavanje pomenute manifestacije nije u skladu sa istim – navodi se u aktu.


Originalan članak:

Štampano izdanje


Internet izdanje


Naslovna fotografija: Witchcraft, [Autor: OpenClipart-Vectors, fotografija preuzeta sa: Pixabay]