„Ne znaju koliko je krvi proliveno“ – Lučka o mladima koji žele „vođu čvrste ruke“

BiH diskriminatorska zemlja bez jednakih prava

 


Izjava koju je dao naš direktor Dejan Lučka za dnevne novine Euro Blic i portal Srpska info

Članak je dostupan na sljedećem linku:    
„Ne znaju koliko je krvi proliveno“ – Lučka o mladima koji žele „vođu čvrste ruke“


Većina mladih ne zna zašto je 1789. godina bitna za Evropu ili koliko je krvi proliveno na ovom području da bi se suzbila autoritarna vladavina čvrste ruke, rekao je direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka, komentarišući nedavnu analizu koja je pokazala da mladi u BiH žele „vođu čvrste ruke“.

On objašnjava da je problem i u tome što mladi u stvari i ne znaju koje su zaista demokratske tekovine i pozitivne stvari pluralizma i šta nam one znače, jer nisu imali previše mogućnosti da ih upoznaju, sem na dosadnim i zastarjelim predavanjima u školi.

– Ako tu još dodamo i to da je mladima potrebna „roditeljska figura“ koju će vući za ruke i koja će čarobno rješavati njihove probleme i da demokratiju, pluralizam i demokratske institucije poznaju samo kroz bijedu i trzavice kojima su okruženi, dobijamo komplot u kome je jasno zašto mladi podržavaju autoritativnu vlast – objasnio je on.

Sve to je dovelo i do nepovjerenja u institucije, pa je i pomenuta studija, Fondacije Fridrih Ebert, pokazala da više od 80 odsto mladih ne vjeruje institucijamaLučka smatra da je nepovjerenje u institucije normalna stvar u društvu u kome su te institucije razgrađene, prepune korupcije i nepotizma.

Novinari bolji od tužilaštva

– U BiH sami novinari često urade bolje policijske i tužilačke poslove od policije i tužilaštva, pa se onda čak i zastrašuju i napadaju ti novinari, a policija i tužilaštvo ćute na kriminal i pored svih dokaza koje su novinari pribavili – dodao je on.

Navodi da je ovaj primjer samo odraz situacije koja se dešava u praktično svim institucijama.

– U takvoj konstalaciji odnosa ne možete očekivati da mladi, a i ostali građani, imaju povjerenje u institucije na izdisaju – zaključio je Lučka.


Originalan članak: