Nosioci javnih funkcija u BiH majstori za manipulacije

Dragan Todorović u emisiji 5 do 7

Izjava koju je dao zamjenik direktora našeg centra Dragan Todorović za dnevne novine EuroBlic

Članak je dostupan na sljedećem linku: Zasluge pripisuju sebi, a loše rezultate drugima – Nosioci javnih funkcija u BiH majstori za manipulacije


Nosioci javnih funkcija u Bosni i Hercegovini gotovo nikada ne žele da preuzmu odgovornost za loše rezultate rada ili loše poslovne poteze, već se kriju iza institucija u kojima rade, pa svaka kritika upućena njima na kraju bude pretvorena u napad na tu instituciju, vladu ili državu.

Za razliku od funkcionera u razvijenim zemljama, koji za banalne greške kao što je, na primer, kašnjenje voza, daju ostavke i odlaze sa funkcije, u BiH niko ne želi da prihvati svoje greške već se ponašaju u stilu: „To nije moja odgovornost“. Bilo kakav pokušaj da se ukaže na nečije propuste u radu, na kraju završi pričama o rušenju vlasti, stranke, ili države, patriotizmu i drugim sličnim stvarima, koje nemaju apsolutno nikakve veze sa onim što je bila tema kritike.

S druge strane domaćim funkcionerima nije nimalo strano da dobre rezultate koje ostvari institucija na čijem se čelu nalaze, automatski pripišu sebi i poberu zasluge, iako možda nisu imali nikakve veze sa tim, piše Srpskainfo.

Politički analitičar Slavo Kukić ističe da su dva uzroka takvog stanja u BiH. Jedan je vezan za demokratsku svest građana, koji ne funkcionišu po istom principu kao u drugim demokratskim društvima gde za neizvršavanje uloga državnih i političkih funkcionera, slede sankcije na izborima.Drugi uzrok je, kako ističe Kukić, vezan za samu svest političara, koji sebe poistovećuju sa državom.

– Zamislite takav jedan scenarij u Japanu gde u slučaju ako voz zakasni minut ili dva ministar daje ostavku iz moralnih razloga, iako nema veze sa kašnjenjem voza. Eh, za razliku od tog Japanskog iskustva u ovom našem bosansko-hercegovačkom loncu funkcioneri to pripisuju atacima na partiju, narod, državu. Istovremeno, svi oni koji atakuju i upućuju kritike su državni neprijatelji – smatra Kukić. On ističe da će trebati još 100 godina da sazremo kao društvo i da stvari počnemo gledati iz nekog drugog ugla, te počnemo prihvatati odgovornost za svoje greške.

– Do tada nam preostaje da se koprcamo u mestu. Nije do političara i funkcionera, do nas je – kaže Kukić.

Njegovo mišljenje deli i Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava, koji kaže da je kod nas u BiH prisutna zamena teza, te da je jako teško promeniti svest društva.

– Svaka kritika nekog nosioca bilo koje javne funkcije se tumači kao napad na tu instituciju i samim tim njegova odgovornost bude umanjena, a vaša namera protumačena kao zlonamerna. To su naši političari odlično usavršili i apsolutno ne prezaju od takvog pristupa i reakcije na kritike – kaže Todorović. On dodaje da se sve to radi s ciljem da se uguši bilo kakav način kritike na rad funkcionera.

Na taj način, kako ističe Todorović, građani, neko udruženje ili bilo koja druga osoba ili organizacija, prosto nemaju načina da iskažu nezadovoljstvo radom osoba koje obavljaju javne funkcije jer se odmah označavaju kao neprijatelji celog naroda ili države/entiteta.

– Imali smo prilike u prošlosti da vidimo kako se neka dobronamerna kritika pretvarala u nešto sasvim suprotno, a sav fokus javnosti  prebacivan na očuvanje institucija RS i slično. Nismo jednom videli da se kritika na rad nekog ministra tumačila kao kritika na rad svih ljudi zaposlenih u tom ministarstvu, iako to nije imalo veze jedno s drugim. Ako jedan ministar/direktor ili bilo koji drugi nosioc javne funkcije ne radi dobro svoj posao, to znači da se treba menjati on, a ne cela ta institucija – kategoričan je Todorović. On ističe da je jako loše za društvo u kome se nastoji uspostaviti vladavina zakona da se nosioci javnih funkcija stavljaju iznad institucija.

Todorović ističe da je na taj način onda vrlo teško ostvariti vladavinu zakona koji važi jednako za sve, što podrazumeva i da svako podjednako snosi odgovornost za svoj rad.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da ćemo teško moći promeniti ponašanje naših političara, sve dok je svest građana takva da pasivno posmatraju dešavanje u društvu i ne pokušavaju da reaguju na negativne pojave.

– Teško da se možemo približiti standardima, recimo Japana, gde se desilo da je ministar zakasnio tri minute na sastanak i odmah se digla frka oko toga da li treba da podnese ostavku ili ne. Kod nas imate situaciju da ministar ne mari za mišljenje građana, niti želi sastanak sa njima i izbegava bilo kakvu priču na temu koja bi možda bila kritična za njega ili njegov resor. Ovim je sve rečeno – kaže Tojagić. On ističe da još uvek živimo u polarizovanom društvu u kome se svaka kritika doživljava kao napad na onu drugu stranu bez ikakvog promišljanja da li tu ima osnova za bilo kakvu kritiku.

– Upravo želja da se nešto prikaže onako kako jeste ili nije, definitivno je dovela do toga da se traži alibi za sve i svašta – ističe Tojagić.

Argumentovana kritika

Dragan Todorović smatra da je jako bitno i da oni koji iznose kritike na račun javnih funkcionera, moraju to da čine argumentovano, a ne da upućuju uopštene kritike tipa: „Svi ste isti“.

– Samo argumentovana kritika koja je dobro potkovana dokazima može imati efekta. U protivnom sve ostalo pada u vodu i otvara se mesto za manipulacije i neosnovane optužbe – kaže Todorović. Dodaje da će nam trebati mnogo vremena dok dosegnemo svest kakvu imaju građani u razvijenim društvima i dok shvatimo da funkcioneri nisu niti mogu bitii iznad države i zakona.