Konferencija – Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja

Novinarstvo i gradjani na udaru zakona i bezakonja

Banjalučki centar za ljudska prava, Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka i Udruženje BH novinari organizuju konferenciju sa panel diskusijama pod nazivom: „Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja (Napadi na novinare, zastrašivanje, cenzura, protesti, pravna zaštita, zakonska regulativa)”. Konferencija će se održati  u hotelu „Bosna” u Banjoj Luci, 16. maja 2019. godine sa početkom u 12.00 časova.

Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja

Novinarstvo i novinari na području Balkana su na svakodnevnom udaru od strane političara, interesnih grupa, biznismena i ostalih pojedinaca i grupa koje smatraju da njihove zakulisne radnje treba da prođu neprimjećeno. Dešavanja sa grupom „Pravda za Davida” i zabrane okupljanja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, pokazale su da se skoro svaki bunt protiv vlasti i svaka riječ izgovorena protiv vlastodržaca i nerada državnih organa mogu gledati kao akti usmjereni protiv države. U Srbiji se događaju dešavanja naroda u vidu skupova pod nazivom „1 od 5 miliona”, a u Hrvatskoj  novinari protestuju protiv cenzure, tužbi protiv medija i novinara, kao i uništavanja novinarstva kao javnog dobra, dok se protiv novinara vodi preko 1000 sudskih procesa u Hrvatskoj.

Sam rad medija i njihovo pravilno izvještavanje sa okupljanja i davanje predstave javnosti o drugačijim mišljenjima, često može završiti loše po novinare i medijske kuće koje izvještavaju o tome. Tako se pored verbalnih napada sve češće dešavaju i fizički napadi na novinare i novinarske ekipe, a prije par mjeseci je pokušano i ubistvo novinara BN televizije.

Dok su protesti za gorivo, trudnice, bolje škole, protesti željezničara bili manje ili više (ne)uspješni, okupljanja oko grupe „Pravda za Davida” su pokazala kako građani mogu da utiču na državne organe da rade svoj posao. Međutim, tu se došlo i do problema kako se sami državni organi ponašaju prema protestantima. Takođe, najnovije najave izmjena Zakona o javnom redu i miru, Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Zakona o javnim okupljanjima u Republici Srpkoj, pokazuju koliko je značajna borba za ljudska prava, u vremenu onda kada se ona pokušavaju minimizirati ili dodatno ograničiti.

Prisustvo je slobodno

Na konferenciji će, u tri panela biti rasprave o uticaju zakona na medijske slobode i ljudska prava, lažnim vijestima bez granica (off-shore medijima) i gušenju novinarstva i građanskih protesta cenzurom i pritiscima.

Panelisti na događaju su novinari, pravnici, univerzitetski profesori i aktivisti. Kao učesnici skupa, pored izlagača, pozvani su naučnici, univerzitetski profesori, predstavnici institucija, nezavisni intelektualci i predstavnici akademske zajednice, studenti i novinari.

U ime organizatora želimo da Vas pozovemo da prisustvujete panelima, izlaganjima i učestvujete u diskusiji na ovoj konferenciji. Prisustvo je slobodno i otvoreno za sve građane_ke.

Video najava Konferencije 

[gdlr_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=jk5WdrqUYLM” ]

Program „Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja”

12.00 Otvaranje konferencije

Uvodni govor: Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka

Pozdravna riječ: Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava

12.10 PANEL I: UTICAJ ZAKONA NA MEDIJSKE SLOBODE I LJUDSKA PRAVA

Panelisti:      

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka

Milorad Labus, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske

Avdo Avdić, novinar portala Žurnal

Vladimir Kovačević, novinar BN TV

Đorđe Vuković, Fakultet političkih nauka Banja Luka

Milan Malešević, advokat Banja Luka

Moderator: Žarko Marković, novinar

13.15 Pauza za kafu i izjave za novinare

13.30 PANEL II: LAŽNE VIJESTI BEZ GRANICA (OFF- SHORE MEDIJI)

Panelisti:

Sandra Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina

Andrijana Pisarević, Sindikat grafičara i medija Republike Srpske

Željko Raljić, Centar za slobodno novinarstvo

Veselin Simonović, dnevne novine EuroBlic

Branimir Đuričić, novinar i urednik RTRS

Moderator: Vladimir Šušak, novinar

14.35 PANEL III: REGION – GUŠENJE NOVINARSTVA I GRAĐANSKIH PROTESTA CENZUROM I PRITISCIMA

Panelisti:

Amir Zukić, direktor N1 BiH

Drago Hedl, novinar Osijek

Slobodan Georgiev, BIRN Beograd

Dejan Lučka, Banjalučki centar za ljudska prava

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari

Moderator: Vladimir Šušak, novinar

15.45 Zaključna razmatranja / Sažetak Konferencije

16.00 Ručak