Predstavnici medija i NVO sa predsjednikom NSRS o kriminalizaciji klevete

Banjalucki centar za ljudska prava - opsti foto

Najavljeni zakon o kleveti u Republici Srpskoj izazvao je veliku buru u javnosti. Povodom namjere vlasti u Republici Srpskoj da se kleveta uvede u Krivični zakon danas se održao sastanak predstavnika medija i NVO sa predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem.

Podsjetimo, Deklaracija kojom se organizacije civilnog društva i nezavisni mediji najoštrije protive i osuđuju najave predstavnika institucija Republike Srpske da će se u okviru Krivičnog zakonika Republike Srpske propisati krivična djela kojim će se izvršiti kriminalizacija klevete i uvrede je predata prošle sedmice u Narodnu skupštinu Republike te u Vladu Republike Srpske. Deklaracija je potpisana nakon konferencije nedavno održane u Banjaluci pod nazivom ” Koliko će nam slobode ostati?”

Deklaraciju su potpisali Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenje poslovnog ambijenta, Helsinški parlament građana Banjaluka, Transparency International BiH, Banjalučki centar za ljudska prava, Centar za životnu sredinu, Klub novinara Banjaluka/BH novinari, Udruženje građana “Zdravo da ste”, Udruženje “eTrafika” i Centar za informativnu dekontaminaciju mladih.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara, kaže da se predstavnici organizacija i medija oštro protive inicijativi da se kriminalizuje kleveta u RS, ali i insistiraju da se donese niz drugih zakona za koje smatraju da će ograničiti slobodu govora u RS, podignuti nivo autocenzure u medijima i biti usmjereni prema objektivnim novinarima, te da će ugroziti kvalitetno novinarstvo u RS.

“To služi kao izgovor vlasti da se bore za istinite informacije, protiv lažnih vijesti. Sistemski donositi ovako važne zakone, set od 5-6 zakona koji regulišu ovu oblast je vrlo opasno i pokazuje tendenciju da se ograniči sloboda govora i da se demokratija spusti na još niži nivo u RS. Mi smo protiv toga. Ispred Kluba novinara poručujemo da ne želimo razgovarati o kriminalizaciji klevete, jer smatramo da time dajemo legitimitet ovoj inicijativi. Smatramo da to treba ostati u domenu prekršaja i ne možemo o tome voditi polemiku. Predsjednik NS RS nas je primio nakon naše zajedničke Deklaracije i rekao da se ne može razgovarati o tekstu zakona koji niko nije vidio, koji nije upućen u proceduru. On će nakon ovog sastanka izdati saopštenje iz kojeg ćemo vidjeti njegove stavove. Očekujemo od NSRS, poslaničkih klubova, poslanika i Vlade RS, apelujemo i zahtijevamo – nemojte ulaziti u ovaj proces kriminalizacije klevete, nemojte upućivati ove zakone prema NS RS. Mi ćemo se boriti svim dozvoljenim pravnim sredstvima protiv takvih zakona”, poručio je Vukelić.

“Novinarstvo nije zločin. Novinarima je mjesto u redakciji, a ne u zatvoru”, ponovio je on.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra pravde Republike Srpske Miloša Bukejlovića koji je izjavio za N1 da se ne radi na pripremi tih zakona, Vukelić je odgovorio da su zvali ministra pravde Bukejlovića na konferenciju u Banjaluci, ali je bio spriječen zbog sjednice Narodne skupštine.

“Ja bih volio da je on došao na konferenciju i iznio svoje stavove, i da zvanično potvrdi da se ne radi na tim zakonima. Međutim, predsjednik Republike Srpske, njegov savjetnik Milan Tegeltija je rekao da se radi na takvim zakonima. Predsjednik RS je u Narodnoj skupštini RS rekao da će ti zakoni biti doneseni po hitnoj proceduri i da će biti vrlo rigorozni.

Vukelić je rekao da se pripremaju takva zakonska rješenja i to van institucija.

“Ako se pripremaju van institucija, onda ministar pravde kao neko ko je na čelu jedne institucije možda i nema takvih informacija, jer se to odvija paralelno. Taj zakon ne mora ući u Skupštinu RS preko Ministarstva pravde i Vlade RS, ima i drugih ovlaštenih predlagača koji ga mogu iznijeti pred narodne poslanike, ali ja nadam se da će biti dovoljno svjesni svoje odgovornosti ukoliko donesu takav zakon koji će nas vratiti dvije decenije unazad. Umjesto takvog zakona apelujem da sjednemo i razgovaramo o nizu drugih zakona koje treba donijeti. Podizanje medijske pismenosti, zakon o izmjenama i dopunama zakona o pristupu informacijama, zakon o transparentnosti vlasništva u medijima, depolitizacija javnih servisa, uspostavljanje fonda za finansiranje istraživačkog i kvalitetnog novinarstva… Niz stvari nedostaje u ovoj oblasti. Umjesto da radimo na tome i na podizanju i pooštravanju sankcija za napadače na novinare koje tražimo već deset godina i koje političari u RS samo deklarativno obećavaju da će uraditi, a do danas ništa po tom pitanju nisu učinili”, rekao je Vukelić.

“Bili smo na sastanku sa predsjednikom Narodne skupštine RS. Nemamo nikakve definitivne odgovore, nemamo nikakve definitivne zaključke, drago nam je što smo mogli razgovarati, iskreno se nadam da će gospodin Višković postupiti na isti način”, poručio je Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

“Naš stav je jednostavan kleveta i uvreda ne smiju da uđu u krivični zakonik RS, jer će to značiti preveliko opterećivanje slobode izražavanja u RS i samim tim će biti neka vrsta gušenja slobode izražavanja u medijima, ali i kod aktivista koji se veoma često nalaze na udaru određenih političkih struja. Nama je veoma bitno da je iza deklaracije koju smo potpisali, zaključaka i prijedloga za Narodnu skupštinu i Vladu RS, stalo čak devet organizacija i medija, što je veoma bitan pokazatelj da postoji veliko protivljenje ovakvim zakonima i da se građani RS bore za svoja prava i neće tek tako dopustiti da se ovakvi zakoni izglasaju”, poručio je Lučka.

Iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića saopšteno je da on saslušao sagovornike koji su izrazili svoju zabrinutost kada je riječ o zakonu o kleveti.

Nenad Stevandić ih je tom prilikom informisao da takav zakon ne postoji u skupštinskoj proceduri, te da će javnost kada takav akt bude ušao u proceduru biti obaviještena, prenosi Buka.

Video sa sastanka: