Priznanje 10. DECEMBAR

Banjalučki 10. decembarcentar za ljudska prava dodijelio je priznanja “10. DECEMBAR” za 2016. godinu. Priznanja su dodijeljena u Konferencijskoj sali Univerzitetskog preduzetničkog centra u Banjaluci 26.12.2016. godine. Ovogodišnji laurelati su Klub studenata Fakulteta političkih nauka i Studentski savez Pravnog fakulteta.

Priznanje “10. DECEMBAR” je priznanje koje se dodjeljuje organizacijama koje su promovisale ljudska prava, vladavinu prava i pravnu državu među studentskom i omladinskom populacijom u Republici Srpskoj u 2016. godini. Priznanje dodjeljuje stručna komisija našeg centra.

DOBITNICI PRIZNANJA “10. DECEMBAR”

Klub studenata Fakulteta političkih nauka 

Priznanje “10. DECEMBAR”  dobija za promociju ljudskih prava među studentskom i omladinskom populacijom u Republici Srpskoj.

Klub studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci je jedna od najangažovanijih omladinskih organizacija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Već nekoliko godina njegovi članovi aktivno rade na podizanju svijesti građana, a pogotovo studenata, o značaju ljudskih prava za naše društvo. Naročito se ističu svojom organizacijom stručnih konferencija i seminara za studente i omladinu iz politikoloških oblasti. Fokus njihovog djelovanja pogotovo je usmjeren prema višegodišnjim projektima. To su organizacija EU cafee-a i SMUN-a (Students` Model United Nations). Ovi projekti su postali međunarodno prepoznatljivi i priznati. Takođe, na njima učestvuje veliki broj studenata i u svakom od njih se posebna pažnja poklanja i ljudskim pravima.

Pored toga, članovi Kluba su česti učesnici različitih stručnih skupova na kojima se zalažu za poštovanje ljudskih prava. U svim svojim nastupima i projektima Klub daje veliku važnost primjeni ljudskih prava u našem društvu. U svom sastavu KSFPN ima i Odbor za ljudska prava, koji je konkretno usmjeren na promociju ljudskih prava.

Nagradu je u ime Kluba studenata Fakulteta političkih nauka preuzeo predsjednik Kluba Ljubiša Aćimović.

Studentski savez Pravnog fakulteta 

Priznanje “10. DECEMBAR” dobija za promociju prava, vladavine prava i pravne države među studentskom i omladinskom populacijom u Republici Srpskoj.

Studentski savez Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci je jedan od najaktivnijih saveza studenata u cijeloj Republici Srpskoj. U posljednjih godinu i po dana reaktiviranja svog rada njegovi članovi istakli su se svojim pregalaštvom na promociji prava i pravne države. Organizacija različitih događaja za studente, kao što su tribine sa gostovanjima poznatih ljudi iz pravosuđa i društvenog života dokazala je da SSPF poklanja veliki značaj promociji vladavine prava i pravne države. Osmišljavanje i rukovođenje susreta studenata prava, stavilo ga je u red organizacija koje akcenat svog rada stavljaju na učvršćivanje pozicije prava i međusobne saradnje u društvu.

Takođe, neumorna borba za prava studenata, kao što je protivljenje usvajanju određenih zakona, poskupljenja cijene ishrane i smještaja u studentskim menzama pokazalo je da se Studentski savez snažno bori i za onaj esencijalni – pravedni dio prava. Članovi saveza su isto tako česti učesnici stručnih skupova na kojima se zalažu za poštovanje vladavine prava. U svom sastavu imaju resore koji su zaduženi za pojedine specifične oblasti prava. 

Nagradu je u ime Studentskog saveza Pravnog fakulteta preuzeo predsjednik Saveza Mile Aljetić.

Fotografije sa ove dodjele možete vidjeti u dodatku ili u našoj Galeriji.