Radio Slobodna Evropa – Intervju sa Dejanom Lučkom

Odrzan politicki Cafe - Razumije li BiH ljudska prava

Radio slobodna EvropaRadio slobodna Evropa je intervjuisala direktora našeg Centra Dejana Lučku. U okviru Politickog cafea, na kojem je učestvovao Dejan, zaključeno je da se u BiH ne poštuju osnovna ljudska prava. Razlozi za to su što se ona u dovoljnoj mjeri i ne razumiju. Takođe, u BiH nije uspostavljena ni vladavina prava, kao osnov zaštite ljudskih prava. Sama država je još daleko od standarda Evropske unije u ovoj oblasti.

Radio slobodna Evropa – intervju

Presuda u slučaju Sejdić-Finci možda je najpoznatiji slučaj kršenja ljudskih prava u BiH, naglasio je Dejan.

Dejan je pričao i o nedavnom slučaju u zeničkom zatvoru, u kojem su pretučena dvojica osuđenika za ratne zločine srpske nacionalnosti samo zbog etničke pripadnosti, i pored naloga ovom zatvoru iz 2008. da poboljša uslove zatvorenika. On smatra da to pokazuje stepen poštivanja ljudskih prava u BiH.

Iz tih i mnogih drugih primjera vidimo da BiH u svojoj suštini, kao država, ne shvata ljudska prava. Kada kažem ‘Bosna i Hercegovina’, pri tome mislim i na entitete i Brčko distrikt. 

Lučka je istakao da se i novinari se nerijetko nađu na optuženičkoj klupi. To je slučaj sa novinarima i urednikom ˝Elta˝ televizije, koji su zbog prenošenja izjave sagovornika optuženi za širenje govora mržnje.

Novinari ne smiju zbog takvih stvari biti osuđivani za govor mržnje. Novinar prenosi informaciju i ukoliko on sam u svoje ime ne govori takve stvari i ne sprovodi govor mržnje, on ne smije biti osuđivan za to.

Pošteno suđenje je bitno

Ono što se takođe ne poštuje u BiH jeste pravo na pošteno suđenje. Dejan je istakao:

Znate, postupci kod nas traju i po 10, 15 pa i 20 godina, što je za evropske standarde nevjerovatno i nenormalno. Suđenje, zavisno od težine i ozbiljnosti slučaja, može trajati nekih šest do sedam godina, ali već nakon toga to prelazi u neku tešku deformaciju sudskog sistema.

Lučka smatra da je, kako bi se prevazišli ovi problemi, neophodan pritisak Evropske unije, ali i sistemske reforme.

Prije svega evropske institucije trebaju još više da pritisnu državne organe BiH da provode bar presude Suda u Strazburu. Nakon toga organi trebaju te presude znati tumačiti da se te povrede više ne dešavaju u drugim postupcima. Druga stvar je da mi moramo reformisati pravosuđe, jer pravosuđe ovakvo kakvo je, neću reći da ne služi ničemu, ali nažalost često i teško krši ljudska prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Cijeli intervju sa Dejanom možete pročitati ovdje.