Radionica o nasilju nad ženama i djevojčicama

Stereotipi koji se podgrijavaju

Radionica o nasilju nad zenama

Radionica o nasilju nad ženama i djevojčicama se održava 4. decembra ove godine u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. Nažalost, nasilje nad ženama i djevojčicama je sveprisutno i svakim danom na hiljade pripadnica ženskog pola trpi različite oblike maltretiranja zbog najrazličitijih razloga. Zagovarajući prestanak maltretiranja, a vjerujući da se obrazovanjem može uticati na smanjenje ovog lošeg trenda, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women poziva zainteresovane studente i studentice Univerziteta u Banjaluci na jednodnevnu radionicu o okončanju nasilja nad ženama i djevojčicama (Radionica o nasilju nad ženama) koja će se održati 4. decembra 2015. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjaluci u periodu od 10:00 do 15:00 h.

Radionica o nasilju nad ženama će se održati u okviru “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, međunarodne kampanje koja se odvija svake godine i traje od 25. novembra (Međunarodni dan za eliminaciju nasilja nad ženama) do 10. decembra (Dan ljudskih prava). Kampanja šesnaest dana se koristi kao organizacijska strategija za individualce i organizacije širom svijeta da pozovu na eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Cilj radionice je povećati znanje studenata i studentica o okončanju nasilja nad ženama i o dostupnim uslugama u Bosni i Hercegovini, te naglasiti važnost formalnog i neformalnog obrazovanja u formiranju odnosa punog poštovanja i promjeni štetnih rodnih stereotipa u ranim fazama života. Osim toga, studenti i studentice će imati priliku da prošire svoje znanje o rodno zasnovanom nasilju u vlastitim poljima interesa. Radionice će provesti profesionalci koji rade kao pružaoci usluga a studenti/ce će nakon treninga primiti sertifikat o učešću.

Radionica o nasilju nad ženama – prijava

Svi zainteresovani trebaju popuniti priloženi formular, navodeći ime, prezime, fakultet i kontakt podatke i tako popunjen formular, najkasnije do 25.11.2015. godine, poslati na sljedeću e-mail adresu: jelena.gugic@unwomen.org

Pozivnicu sa formularom možete preuzeti na: Pozivnica na jednodnevnu radionicu o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama