Reakcija organizacija civilnog društva iz Banje Luke na policijsku represiju u Sarajevu

Novinari obezvrijedjeni

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su juče lišili slobode Nidžaru Ahmetašević, novinarku i aktivistikinju koja se cijeli svoj profesionalni radni vijek bori za poboljšanje poštovanja ljudskih prava.

Policajci koji su upleteni u ovaj slučaj su postupili izrazito neprofesionalno i nezakonito te su neprimjerenim i nelegitimnim nasiljem lišili Nidžaru slobode. Uz to su koristili pogrdne izraze i vrijeđali je, te su joj ugrozili i zdravlje sa tim što nisu na pravilan način nosili maske za zaštitu od prenošenja koronavirusa. Takođe, Nidžara je pretrpjela i nehuman tretman u samim policijskim prostorijama, pri čemu nisu ispoštovane pravilne zakonske procedure. Dio policijskog postupanja je zabilježen i na video snimku koji je dostupan javnosti.

Jasno je da se u ovom slučaju desilo grubo kršenje prava osobe koja se upravo bori za poštovanje pravâ u svakoj prilici i prema svima. Ovo jasno ukazuje da su policijski organi u Sarajevu usmjereni prema ućutkivanju kritičkih glasova i da se javno i sramotno stavljaju u kolonu onih koji žele da se ljudska prava stave pod cokule milicijskih čizama.

Nažalost, ovo je čest modus ponašanja policijskih organa u BiH, koji umjesto da budu zaštitnici građana, svoj monopol sile okreću upravo protiv onih koje bi trebalo da štite. Policijsko ponašanje sve češće prelazi granicu zakonitog i sve više ide u smjeru ućutkivanja glasa javnosti. Represija se dešava u svim dijelovima BiH, od one usmjerene protiv članova grupe „Pravda za Davida”, preko napada na novinare, migrante i izbjeglice u migrantskim i izbjegličkim kampovima, pa sve do aktivista koji se bore za čiste rijeke i zdravu životnu sredinu.

Mi, organizacije civilnog društva koje rade na zaštiti ljudskih prava i sloboda, osuđujemo ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i pozivamo nadležne institucije da po službenoj dužnosti istraže okolnosti koje ukazuju na nezakonito represivno ponašanje policijskih organa.

Smatramo da je nedopustivo ovakvo ponašanje pripadnika policije prema građanima i ovim putem pozivamo MUP KS da primjereno kazni policajce koji su postupali u ovom slučaju, da se pripadnici MUP-a i sama institucija javno izvine Nidžari i da joj nadoknade štetu koja je nastala.

Takođe, pozivamo i sve ostale organizacije civilnog društva, a pogotovo medijske kuće da reaguju, jer bez solidarnosti teško da možemo ovo društvo učiniti boljim.

 

Organizacije koje potpisuju ovo saopštenje:

Banjalučki centar za ljudska prava

eTrafika.net

Centar za životnu sredinu

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto”