Seminar o slobodi govora u BiH

Banjalucki centar za ljudska prava - opsti foto

Banjalučki centar za ljudska prava u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert organizuje jednodnevni seminar pod nazivom „U susret Međunarodom danu ljudskih prava: SLOBODA GOVORA U BIH (MIT ILI STVARNOST)“. Ovaj seminar o slobodi govora je još jedna u nizu edukacija koje naš centar realizuje trudeći se da približi koncept ljudskih prava svim građanima.

Na ovom događaju, koji će se održati 30.11.2016. godine (srijeda) u hotelu „Bosna“ u Banjaluci sa početkom od 12:00 časova, raspravljaće se o praktičnom konceptu slobode govora u BiH, regulisanju slobode govora i njenom (ne)postojanju.

Seminar je namjenjen za sve zainteresovane građane, a posebno za pravnike, politikologe i novinare kao i studente prava, politikologije i novinarstva.

Obavezna je e-mail prijava

Za učešće na seminaru obavezna je prijava na e-mail adresu info@blchr.org. Rok za prijave je do 28. novembra 2016. godine do 20:00 časova. Seminar je besplatan za sve zainteresovane, ali je broj mjesta ograničen.

Izlagači na ovom seminaru su:

Miodrag Živanović: redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i dugogodišnji borac za ravnopravnost građana i ljudska prava. Profesor Živanović je bio rukovodilac sektora za istraživački rad i direktor Centra za političke studije u Banjaluci, direktor izdavačke kuće Glas, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Media centar Prelom, direktor časopisa za književnost i kulturu Putevi i glavni urednik magazina Novi Prelom. Objavio je preko  preko 200 naučnih radova i autor je velikog broja knjiga. Bio je osnivač i urednik filosofskih edicija Polemos, Mala knjiga, Egzotikos i Danteon. Član je više ekspertskih grupa, udruženja i savjeta. Gostovao je na više univerziteta i instituta u zemlji i inostranstvu.

Damir Nikšić: konceptualni umjetnik i angažovani građanski aktivista iz Sarajeva. Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za slikarstvo. Postdiplomske studije završio je na Univerzitetu u Arizoni i masterirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i istorije umjetnosti. Predavao je na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Dugogodišnji je vloger i građanski aktivista. Ove godine je bio nezavisni kandidat za načelnika opštine Centar u Sarajevu.

Lejla Čolak: novinarka koja je zbog prijetnji morala napustiti BiHSarajka Lejla Čolak na svom ličnom Facebook profilu objavila je status kojim je kritikovala nošenje burke i vjerskih obilježija, zalažući se za to da je vjera intimna stvar svakog pojedinca. Zbog takvog svog mišljenja, dobila je prijetnje preko javnih i privatnih komentara i poruka. Prijetnje su se kretale od toga da je treba silovati do toga da ju je potrebno „očistiti“. Određene prijetnje su stigle čak i od članova Oružanih snaga BiH. Zbog opasnosti po život i fizički integritet morala je napustiti Bosnu i Hercegovinu.

PROGRAM


Seminar o slobodi govora u BiH


11:30 – 12:00              Dolazak učesnika

12:00 – 12:05              Pozdravna riječ organizatora:

                                      Tanja Topić, Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka

                                      Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava                 

12:05 – 12:20              Uvodnik  – Regulisanje slobode govora u Bosni i Hercegovini

                                      Dejan Lučka

12:20 – 13:20              Paradoksi ostvarivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

                                      Miodrag Živanović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

13:20 – 13:50              Pauza za kafu

13:50 – 14:50              O slobodi slušanja

                                      Damir Nikšić, konceptualni umjetnik i angažovani građanski aktivista iz Sarajeva

 14:50 – 15:40             Pauza za ručak

 15:40 – 16:30             Slučaj „Lejla Čolak“

                                      Slučaj „ELTA televizija“

 16:30 – 16:50             Završna riječ i zaključci