Izložba Unique Vision – Srđan Vujmilović

Unique Vision - Srdjan Vujmilovic
Unique Vision – Srđan Vujmilović

Banjalučki centar za ljudska prava je ponosni sponzor izložbe fotografija pod nazivom “Unique Vision”, fotografa Srđana Vujmilovića. Izložba će biti otvorena u nedjelju, 26. novembra sa početkom u 14:00 časova u Muzičkom paviljonu (Staklenac) u parku Petar Kočić u Banjaluci.

Koncept Unique Vision

Izložbom Unique Vision Srđan će predstaviti posjetiocima koncept fotografija kojima mogu da pobjegnu iz užurbane gradske napetosti i postanu jedno sa mjestima na kojima bi se opustili. Njome se promoviše sveopšti koncept tolerancije i jedinstva čovjeka sa prirodom. Mjesta sa jedinstvenom vizijom su sva ona mjesta koja nam dozvoljavaju da spoznamo prirodu koja nas okružuje, kao i to da je ona prisutna u svemu, u svakoj ulici, šumi, pogledu, zalasku sunca ili jutarnjoj magli. Tek sa njom, zaboravljamo na usamljenost i postajemo svjesni sebe.

Izložba će trajati sve do 20.12.2017. godine.

Ko je Srđan Vujmilović?

Srđan Vujmilović je samouki fotograf, rođen 1994. godine. Trenutno živi u Aleksandrovcu. Omiljene tehnike su mu portretna fotografija, astrofotografija i light painting. Takođe, bavi se fotografisanjem prirode, arhitekture kao i time-lapse fotografijom. Prema mišljenju mnogih stručnjaka iz svijeta fotografije, trenutno je najtalentovaniji fotograf u cijeloj BiH. Pored fotografije, uspješno se bavi i kinematografijom i grafičkim dizajnom.

Inspiraciju pronalazi u svemu što ga okružuje. Kako kaže, posao fotografa mu je otvorio mnoga vrata i pružio bezbroj načina da se izrazi. Iskoristivši priliku koja mu se nudi poslom kojim se bavi, odlučio je da pokrene i mnoge projekte. Tako je izrada projekta “Čarobna Banjaluka” trajala oko godinu dana. Fokusirajući se samo na grad, fotografije su većinom napravljene noću, iako ima manji broj onih koje su nastale po danu. Prikazane su stare zgrade, poznati spomenici i sve ono što već godinama udiše život u krajišku ljepoticu.

Fotografije su rađene posebnim tehnikama fotografisanja i obrade, a neke od njih su sastavljene od čak trideset ili više pojedinačnih. Grad je zabilježen iz svih mogućih uglova i sa svih dostupnih visina, što je kao rezultat dalo priču Banjaluke kroz oko hiljadu fotografija. 

Nagrade

Srđana takođe i krase mnoge nagrade i priznanja kako na našim prostorima, tako i šire.

Njegov talenat je priznat od strane mnogih, tako da se neki od njegovih radova mogu pronaći na velikim poznatim platformama kao što su National Geographic, Discovery Channel, Canon, Youpic, 500px, magazinima Practical Photography, Masterclass Magazines i drugim. Osvojio je veliki broj nagrada na mnogim fotografskim sajtovima, gdje broj njegovih pratilaca dosteže i do nekoliko desetina hiljada ljudi. U 2016. godini je postao Google Street View Trusted Professional i Google Maps Local Guide Pro, a od početka 2017. godine je ViewBug ambasador.

Kao najveće priznanje u dosadašnjoj karijeri, može da se pohvali i osvojenim prvim mjestom na prestižnom fotografskom takmičenju “Rovinj Photodays” u Rovinju, gdje je u svojoj kategoriji osvojio prvo mjesto, takmičeći se sa 8 600 drugih fotografija I preko 600 fotografa širom svijeta.

Više o Srđanu i samoj izložbi se može saznati na: http://www.srdjanvujmilovic.com/