Srećan osmi mart

Srećan osmi martOsmi mart je dan posvećen svim majkama, sestrama, tetkama, bakama, strinama, djevojkama i svim onim hrabrim ženama koje svaki dan žive i bore se u svijetu koji je pravljen po mjeri muškaraca. Svim pripadnicama ženskog pola Banjalučki centar za ljudska prava želi srećan Osmi mart – Međunarodni dan žena. Međunarodni dan žena se već više decenija obilježava 8. marta svake godine. Međunarodni dan žena, u popularnoj kulturi prozvan Osmim martom, praznik je privrednih, političkih i društvenih dostignuća žena koji ima svrhu opomenuti na učestala ugrožena prava žena. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola.

Danas se žene suočavaju sa brojnim izazovima i problemima, od kojih mnoge dražavne institucije praktično peru ruke ili ih ignorišu lagano ih gurajući pod tepih. Međunarodni dan žena – Osmi mart trebao bi služiti kao ozbiljan podsjetnik prvenstveno ženama, ali i muškarcima, kako mnoge generacije nisu imale sreću roditi se u vrijeme zajamčenog prava na rad, glasačkog prava, prava na školovanje, izbor i vlastitu slobodu, ali i prava na zakonom zajemčenu ravnopravnost polova. Stoga, generacije poslije i one koje tek dolaze moraju biti zahvalne ženama koje su se za njih morale mukotrpno izboriti. Iako je i danas prisutna diskriminacija u mnogim pogledima kada su u pitanju žene i njihova prava, ipak je situacija mnogo bolja neko u nekim prethodnim decenijama i vijekovima.

Zašto se proslavlja Osmi mart?

Veliki protesti građanki i građana na osmi mart su se počeli događati početkom XX vijeka, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te je ista ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog njemačke socijalistice Klare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. U predvečerje Prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8. marta 1913. održale demonstracije za mir.

Godina 1975. je proglašena Međunarodnom godinom žene, a Ujedinjene nacije su tada službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

One thought on “Srećan osmi mart

Comments are closed.